Drentse huizen top 10

huis-norg

Rijdend door Norg en omgeving kom je heel wat huizen tegen waar je liever zou willen wonen dan in een Rotterdams rijtjeshuis. Het grote witte huis middenin het dorp (Brink 14) is prachtig, maar niet mijn favoriet. Dat het toch in de top 10 staat, is te danken aan de beeldschone eeuwenoude rode beuk in de voortuin. Die is op de foto helaas niet goed te zien. Het huis moet daarom nog maar eens op de foto in de zomer als de beuk op zijn hoogtepunt is.

huis-westerveld

Wel favoriet is het heerlijk ouderwetse huis aan het begin van Zuidvelde. Zo ingetogen, zonder poespas. Maar wel met stijl. Daar links in de erker wil ik mijn thriller schrijven. Als dáár geen ingenieuze moordcomplotten aan je brein willen ontspruiten, dan gebeurt het nergens.

Ook favoriet, maar toch net iets minder, is het SS-huis dat aan de weg naar  Langelo staat. huis-langeloIk weet niet helemaal zeker of het huis in de Tweede Wereldoorlog inderdaad door SS-ers werd bewoond. Misschien heb ik dat zelf wel verzonnen. En niet voor niets. Als het geen SS-hoofdkwartier is geweest, had het dat beslist moeten zijn.

En dan is er nog het Tonckenshuis in Westervelde. huis-tonckensOok geen echte favoriet. Als huis doet het mijn hart niet sneller kloppen. Maar het feit dat door het omringende Tonckensbos brede banen zijn opengelaten om het huis maar van verre zichtbaar te laten zijn, geeft toch zo’n uitstraling van grandeur, dat het huis toch een plek in mijn top 10 heeft veroverd.

Wordt vervolgd.

01-07-2007

Eén antwoord op “Drentse huizen top 10”

Geef een reactie