Stop het volbouwen van Nederland

veldbijnorg_copy1

Het klinkt zo sympathiek: bouwen voor eigen bevolking. Wie wil niet dat jongeren de kans krijgen om in hun eigen dorp te blijven wonen? Nu lukt dat vaak niet, omdat er te weinig betaalbare huizen beschikbaar zijn.
Aan de andere kant: is het zo erg wanneer jongeren dan maar een dorp of stad verderop moeten gaan wonen? Dit is de eenentwintigste eeuw man. Niet de middeleeuwen, toen het volgende dorp te vergelijken was met wat nu voor ons een ander continent is.
Want onder het mom van bouwen voor eigen bevolking wordt wel die vermaledijde witte schimmel tegen dorpen aangeplakt en worden mooie stukjes groen aan de rand van dorpen volgebouwd, zoals met dit beeldschone veldje bij Norg gaat gebeuren.

01-21-2007

Eén antwoord op “Stop het volbouwen van Nederland”

  1. Ik was op het internet op zoek naar foto’s over zg witte schimmel.
    Kon ze maar moeilijk vinden.
    Bouwen voor de eigen bevolking is een dogma dat in alle dorpen de kop op steekt. En inderdaad, dan gaat het pittoreske buitengebied er vaak als eerste aan. Bouwen voor starters is er ook zo een. Nee, je moet geen nieuwbouw willen plegen voor starters op de woningmarkt. Die kopen ook geen nieuwe auto. De bestuurlijke ratio begrijp ik – dorpen moeten ontvolken noch vergrijzen. De onderliggende emoties zijn vaak erg bekrompen. Moeilijk om te kiezen!

Geef een reactie